default-logo

Barszczyk chrzanowy

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Barszczyk chrzanowy

Kolejna potrawa na moim wielkanocnym stole.

Barszczyk jemy kilka razy do roku ale nigdy nie smakuje tak jak w Wielkanoc.

Czemu? kto to wie?

Jest delikatny a zarazem ostrawy, kremowy i pyszny.

Barszczyk chrzanowy.

Barszczyk chrzanowy

Barszczyk chrzanowy

Składniki:

  • 2000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
  • 4 laski białej kiełbasy parzonej
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 3 łyżki zakwasu żytniego czynnego
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 150 g startego korzenia chrzanu
  • garść rzeżuchy
  • jaja przepiórcze do dekoracji

Barszczyk chrzanowy

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę drobno posiekałam tak samo jak i czosnek i podsmażyłam na złoty kolor.
  • Do garnka wlałam wodę z parzenia kiełbasy i włożyłam do niej liście laurowe oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, zagotowałam.
  • Na tej samej patelni usmażyłam kiełbaski nacięte na górze tak jak na grilla.
  • Jaja po ugotowaniu oddzieliłam żółtka od białek.
  • Żółtka wraz z małą ilości wody przetarłam przez sito i wlałam do garnka a białka pokroiłam w drobną kostkę i również włożyłam do barszczu.
  • 3 łyżki zakwasu rozcieńczyłam w 3/4 szklanki ciepłej wody i wlałam do garnka ciągle mieszając aby nie porobiły się kluski.
  • Barszcz powinien być lekko kwaśny.
  • Włożyłam podsmażone kiełbaski do barszczu.
  • Na koniec wlałam śmietankę i starty chrzan i zagotowałam, wsypałam garść rzeżuchy.
  • Na talerzu udekorowałam świeżą rzeżuchą i połówkami jaj przepiórczych ugotowanych na twardo.

Barszczyk chrzanowy

Smacznego.

Przepis rodzinny.

About the Author

Leave a Reply

*