default-logo

Barszcz z kiszonych buraków

Barszcz z kiszonych buraków Obecny chyba na każdej kolacji wigilijnej – czerwony barszczyk z uszkami. Ile domów, tyle przepisów 🙂 W tym roku dzięki Waszej pomocy spróbowałam barszczyku z kiszonych buraków. Ciekawa byłam jego smaku. Buraczki kisiły się przez kilka dni, po tym czasie w słoiku zebrało się dużo gęstego, intensywnego soku. Już po otwarciu słoika z buraczkami wiedziałam, że barszczyk będzie pyszny 🙂 Ugotowałam intensywny bulion z jarzyn, dodałam całą zawartość słoika: buraczki wraz z sokiem, doprawiłam sporą ilością pieprzu, czosnkiem, majerankiem, natką. Zaletą barszczyku jest to, że można go bardzo prosto przygotować. Buraczki można ukisić wcześniej, w dniu kolacji wystarczy zrobić bulion z warzyw, dodać do niego buraczki, sok buraczkowy i przyprawy. Gotowy barszczyk można zawekować. Jest pewnie zdrowszy od tego gotowanego ze świeżych buraczków, ale też trochę bardziej kwaśny. Na stronie znajdziecie też przepis na barszczyk z pieczonych buraków oraz klasyczny czerwony barszczyk z gotowanych buraków. W domu u moich rodziców jak zwykle będzie grzybowa 🙂 A jaki barszcz jest Waszym ulubionym? Jeśli macie ciekawe „patenty” i sprawdzone przepisy, napiszcie koniecznie 🙂 0

17 4.88

Barszcz z kiszonych buraków

I uszka z kiszoną kapustą oraz grzybami

  • Potrawy tradycyjne
  • Pierogi
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Buraczki
  • Grzyby
  • Wigilia i Święta
  • Dania wigilijne
kiszona kapusta

Składniki

6 porcji, ok 3 litry
Barszcz z kiszonych buraków
  • 1 porcja ukiszonych buraków (z 1 kg buraczków)
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • około 2 łyżeczek soli
Uszka
  • 35 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 malutka pietruszka
  • 2 cebule (1 mała i 1 duża)
  • 1 ziele angielskie
  • 1 listek laurowy
  • olej roślinny
 
Ciasto pierogowe: z tego przepisu

Przygotowanie

Barszcz z kiszonych buraków
  • Buraczki ukisić np. jak w tym przepisie. Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę, opłukaną cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 45 minut na minimalnym ogniu.
  • Wyjąć warzywa z wywaru (nie będą potrzebne) i dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki wraz z sokiem). Dodać majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Wymieszać i zagotować na bardzo małym ogniu. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny, zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować. Przecedzić do czystego garnka, w razie potrzeby dodać więcej bulionu i podgrzać. Podawać z uszkami.
Uszka z kiszoną kapustą i grzybami
  • Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na noc (lub szybciej – zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin lub na tyle ile mamy czasu). Do grzybów i wywaru dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę i małą cebulę, doprawić solą i zagotować, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę lub do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. Ostudzić.
  • Wyjąć grzyby i warzywa z wody, cebulę wyrzucić. Grzyby odcisnąć dokładnie w dłoniach, odłożyć. Kapustę wypłukać dwukrotnie pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (do przykrycia) i zagotować. Po 5 minutach gotowania spróbować wodę oraz kapustę i jeśli są bardzo słone, odcedzić i wlać nową wodę. Kapustę posolić i gotować przez około 40 – 50 minut aż będzie miękka. Ostudzić i odcisnąć w dłoniach tak jak grzyby.
  • Grzyby, kapustę, marchewkę i pietruszkę przepuścić przez maszynkę przez największe oczka. Grzyby i kapustę możemy też drobno posiekać nożem, warzywa zetrzeć na tarce. Wszystko umieścić w misce. Dodać zeszkloną na oleju (około 8 minut) drobno posiekaną dużą cebulę, następnie doprawić solą, pieprzem, dokładnie wyrobić dłonią.
  • Przygotować ciasto pierogowe. Rozwałkowywać po kawałku ciasta na duże placki, małą szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po małej łyżeczce farszu, złożyć ciasto na pół, zlepić brzeg i zawinąć na palcu łącząc dwa końce w jednym miejscu, wywinąć „uszko”. Wrzucać uszka na osoloną i mocno gotującą się wodę w dużym garnku i gotować partiami (po około 20 sztuk) przez około minutę licząc od czasu wypłynięcia uszek na powierzchnię wody. Wyłowić łyżką cedzakową i układać na tacach lub talerzach zachowując odstępy. Po ostudzeniu można zamrozić (najpierw na tacy później przełożyć do woreczka) lub trzymać w lodówce do 3 dni. Podgrzać przed dodaniem do barszczu.
  • Barszcz z kiszonych buraków Barszcz z kiszonych buraków
  • Uszka wigilijne Uszka wigilijne
About the Author

Leave a Reply

*