default-logo

Barszcz ukraiński wołyński

To chyba wyszło całkiem przypadkiem : ten barszcz i to co się obecnie dzieje na Ukrainie.

Niech będzie on hołdem dla wszystkich Ukraińców.

Barszcz jest według pomysłu Anieli Redelbach nomen omen Ukrainki.

Barszcz jest przepyszny i zachęcam do wypróbowania.

Aniela proponuje barszcz z pampuszkami, ja podałam sam i tak był bardzo treściwy.

Wołyński barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński wołyński

Barszcz ukraiński wołyński

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler bulwiasty
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście białej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • natka pietruszki
  • masło do podsmażania buraków
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • sól morska
  • pieprz czarny
Barszcz ukraiński wołyński
  • Warzywa obrałam i pokroiłam w zapałkę bo jak mówi Aniela starte warzywa na tarce to domena stołówek wołyńskich.
  • Czyli marchew, pietruszkę, seler, oraz cebulę pokroiłam w zapałkę.
  • Buraczek obrałam ze skórki i również pokroiłam w zapałkę.

Barszcz ukraiński wołyński

  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i podsmażyłam na nim pokrojone buraczki a jak się zeszkliły wlałam na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny i chwilę razem dusiłam.
  • W garnku nastawiłam wodę a jak zawrzała włożyłam pokrojone warzywa i gotowałam 5 minut, po tym czasie włożyłam pokrojoną w zapałkę kapustę białą.
  • Gotowałam chwilę i włożyłam podsmażone buraczki.
  • Gotowałam wszystko 15 minut.
  • Po tym czasie dodałam posiekaną natkę oraz rozgnieciony czosnek.
  • Zagotowałam, doprawiłam sola i pieprzem i barszcz gotowy.
  • Podałam z kleksem kwaśnej śmietany.

Barszcz ukraiński wołyński

Smacznego.

Przepis Aniela Redelbach

About the Author

Leave a Reply

*