default-logo

Barszcz na lato

Barszcz na lato Wiosenno-letni barszcz czerwony z botwiną i młodą kapustą, podawany z jogurtem naturalnym i koperkiem. Pyszna, sezonowa zupa i dużo pysznych warzyw w jednym garnku, polecam 🙂 0

9 4.78

Barszcz na lato

z botwinką, buraczkami, młodą kapustą i ziemniakami

  • Zupy
  • Botwinka
  • Buraczki
  • Kapusta
  • Przepisy fit

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego oregano
  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 1/4 niedużej główki młodej kapusty
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1,25 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 łyżka soku z cytryny + dodatkowo 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
Do podania:
  • jogurt naturalny
  • koperek

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty, posolić, dodać suszone oregano lub zioła prowansalskie.
  • W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę (buraczki i liście). Buraczki zetrzeć na dużych oczkach tarki lub posiekać na paseczki w melakserze. Obrać kapustę z zewnętrznych liści, opłukać, cienko posiekać na desce.
  • Buraczki i kapustę dodać do ziemniaków i smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki botwinki (liście zachować na później).
  • Do garnka z ziemniakami wlać wino jeśli go używamy i wygotować je w całości. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę przez około 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone na 1 cm liście botwinki oraz sok z cytryny i ocet i gotować przez około 2 minuty.
  • Zupę odstawić z ognia gdy warzywa będą już miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem.
  • Barszcz czerwony z botwniką i kapustą
About the Author

Leave a Reply

*