default-logo

Barszcz „Daniłow”

czwartek, 24 czerwca 2021

Barszcz "Daniłow"

Przepis na danie pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata”.

Zupa jest treściwa, pożywna i ma wyjątkowy smak, dlatego polecam gorąco.

Gotuje się ją bardzo szybko o ile macie ugotowaną fasolę lub użyjecie tej z puszki.

Barszcz czerwony z dodatkami.

Barszcz "Daniłow"

Barszcz "Daniłow"

Składniki:

  • 1000 ml wywaru z warzyw
  • pęczek botwinki
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 – 5 łyżek ugotowanej fasoli białej
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki przecieru z suszonych śliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml kwasu buraczanego
  • sól morsa
  • pieprz czarny
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • ziemniaki do podania

Barszcz "Daniłow"

Przygotowanie zupy:

  • Umyłam liście botwinki wraz z buraczkami, osuszyłam, pokroiłam.
  • Umyłam, osuszyłam i posiekałam szpinak.
  • Na maśle podsmażyłam liście botwinki i szpinaku, zalałam wywarem warzywnym.
  • Dodałam fasolę i gotowałam 5 minut.
  • Aby zrobić przecier ze śliwek wystarczy 4 – 5 śliwek suszonych zalać wrzącą wodą na 30 minut a potem zmiksować.
  • Po tym czasie do garnka włożyłam pastę ze śliwek, przecier pomidorowy, wlałam kwas buraczany i zagotowałam.
  • Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, ponownie zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą, cukrem, pieprzem, wcisnęłam przez praskę ząbek czosnku.
  • Podałam z ziemniakami z wody.

Barszcz "Daniłow"

Smacznego.

Przepis D. H. Dębscy

„Podróże małe i duże”

Barszcz "Daniłow"
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie

About the Author

Leave a Reply

*