Barszcz czerwony do picia

Barszcz czerwony to bardzo popularna polska zupa, podawana zazwyczaj z ziemniaczkami czy uszkami. Serwujemy go także w wersji do picia, jako dodatek do kapuśniaczków, krokietów czy innych przekąsek.


W naszym domu barszcz czerwony gości bardzo często, szczególnie w wersji do picia. Najczęściej przygotowuje go w okresie jesienno-zimowym, by nieco rozgrzać organizm w te ponure i chłodne dni. Domowy barszcz czerwony na wędzonce to prawdziwy raj dla podniebienia. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie pasztecików czy kapuśniaczków smakuje naprawdę świetnie.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na barszcz czerwony do picia, który gości w naszym domu od lat. Każdy go uwielbia, bo jest naprawdę przepyszny. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!

Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na paszteciki z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do ciepłego barszczyku.

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY DO PICIA

Składniki

  • 500 g boczku wędzonego (surowego)
  • 500 g buraków
  • 2 marchewki
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 szklanki zakwasu z buraków
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 




Wykonanie

  • Boczek dokładnie opłukać, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, postawić na gaz i gotować około 50 minut, do miękkości. 
  • Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę opalić. 
  • Ugotowany boczek wyjąc z wywaru, do garnka przełożyć warzywa, całość gotować około 15 minut. 
  • Buraczki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do garnka z wywarem, całość gotować około 25 minut. 
  • Garnek zdjąć z palnika, całość odstawić na około 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Całość przecedzić, a następnie dodać zakwas buraczany. Dodać czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę cukru. 
  • Wstawić na gaz i stopniowo podgrzewać, nie gotować. 




przepis na barszcz czerwony do picia
przepis na barszcz czerwony do picia
barszcz czerwony do picia