default-logo

Barszcz biały

Barszcz biały Parę sprawdzonych przepisów rodziców. Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m.in. sałatkę jarzynową, tymbaliki drobiowe, rybę po grecku, kutię, pieczoną szynkę, galaretę (zimne nóżki), śledzie, łazanki z kapustą i grzybami oraz gotowany schab. A na deser ciasto – kostka alpejska 🙂 Kolejne przepisy rodziców będę już dodawała do nowego wpisu, U mamy część 2. 0

14 4.14

Barszcz biały

Świąteczny

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Żurek
  • Zupy polskie
  • Wielkanoc
chrzan
biała kiełbasa
boczek

Nie pamiętam Świąt Wielkanocnych bez barszczu białego, specjalności mojej mamy. Zapach i smak – ten sam każdego roku. Obowiązkowo na białej kiełbasie z wkładem wędzonego boczku lub kiełbasy wędzonej. Podawany z jajkiem, pokrojonym w kostkę białym serem i chlebem.

Składniki

4 – 6 porcji
  • 30 dag mięsa wieprzowego, opłukanego (ładne mięsne żeberka lub łopatka z kością)
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 4 x10 cm kawałków surowej, białej kiełbasy
  • 1 średnia marchewka
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, świeżo zmielony pieprz
  • wędzonka (kawałek dobrej wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki lub chudy boczek bez kości)
  • 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża
  • sok z cytryny
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany w kubeczku 30% lub 18%
  • chrzan (świeży, starty lub ze słoiczka)

Przygotowanie

  • Do garnka z 3 litrami zimnej wody włożyć mięso i lekko osolić, zagotować, zszumować. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać pietruszkę i cebulę oraz surową białą kiełbasę.
  • Po 10 minutach gotowania kiełbasę ponakłuwać widelcem. Dodać marchewkę i przyprawy, a za 10 minut wędzonkę. Gotować jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawić solą i ostawić z ognia.
  • Dodać czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny do smaku. Zaprawić śmietaną, rozprowadzoną uprzednio z kilkoma łyżkami chłodnej wody a następnie z kilkoma łyżkami dodawanej stopniowo zupy.
  • Podgrzać przed podaniem, podawać z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy, kosteczkami sera białego oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu (chleb na zakwasie doda zupie tradycyjnego posmaku zakwasu). Doprawić chrzanem (ok. 2 łyżeczek), który zaostrzy nieco smak zupy.

Propozycja podania

chleb, najlepiej na zakwasie / ser biały / ugotowane jajka

  • Barszcz biały
About the Author

Leave a Reply

*