default-logo

Azjatycka zupa z krewetkami

 Lubicie zupy wprost z Azji?

To idealny sposób jak szybko chcemy ugotować coś pysznego.

Trzeba mieć jednak azjatyckie składniki które zakupić można w Kuchniach świata albo w marketach na stoiskach z orientalną żywnością.

Zaczynamy gotowanie? zapraszam.

Zupa z krewetkami.

Azjatycka zupa z krewetkami

Azjatycka zupa z krewetkami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 5 liści limonki kafir
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu Hot Mango Mint Sauce
  • 300 g obranych świeżych krewetek
  • 150 g makaronu Mie
  • sok z 1 limonki
  • liście kolendry do posypania
  • sos sojowy do skropienia na talerzu

Azjatycka zupa z krewetkami

Azjatycka zupa z krewetkami

Przygotowanie zupy:

  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej listki limonki kafir, stłuczoną pałką, trawę cytrynową, oraz pokrojona w krążki papryczkę chili a także starty na tarce korzeń imbiru i pastę z tamaryndowca.
  • Smażyłam 3 minuty aż przyprawy zaczęły pachnieć.
  • Wtedy do garnka wlałam bulion i mleczko kokosowe, gotowałam 2 minuty.
  • Teraz do zupy wrzuciłam makaron i obrane wcześniej i sprawione krewetki, gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku sosem Hot Mango Mint i sokiem z limonki.
  • Na talerzu skropiłam sosem sojowym i posypałam listkami kolendry.

Azjatycka zupa z krewetkami

Smacznego.

Przepis: Przemek.

„Podróże małe i duże”

Azjatycka zupa z krewetkami
Dmuchawce, latawce, wiatr…
About the Author

Leave a Reply

*