default-logo

Azjatycka zupa z krewetkami

Azjatyckich zup w naszym domu nigdy dość.

Robi się je błyskawicznie, są pyszne, pożywne, odżywcze i znikają szybciej niż się je gotuje.

To tak z doświadczenia piszę.

Czy Wy lubicie takie zupy?

Lubicie azjatyckie smaki?

Azjatycka zupa.

Azjatycka zupa z krewetkami


Azjatycka zupa z krewetkami

Składniki:

  • 350 g surowych krewetek czerwonych argentyńskich
  • 100 g surowych krewetek białych
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 1 dymka 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 papryczki chili
  • 4 plastry imbiru
  • garść liści kafiru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 100 g makaronu Vermicelli z brązowego ryżu
  • 400 ml bulionu z krewetek
  • sok z limonki
  • 1 puszka kremu kokosowego – 400 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • sól morska


Azjatycka zupa z krewetkami


Azjatycka zupa z krewetkami

Przygotowanie zupy:

  • Umyłam i obrałam krewetki z pancerzyków, wycięłam jelita.
  • Pancerzyki zalałam wodą – 420 ml i gotowałam z 1 papryczką chili przez 20 minut, odcedziłam.
  • Makaron pokruszyłam i zalałam wrzącą wodą, posoliłam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut, odcedziłam.
  • Trawę cytrynową potłukłam nożem aby uwolniła swój aromat, posiekałam dymkę.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam trawę cytrynową, całą papryczkę chili, liście kafiru, plastry imbiru oraz pastę curry.
  • Teraz do garnka wlałam bulion i gotowałam 10 minut.
  • Dodałam krem kokosowy, przeciśnięty czosnek, krewetki i gotowałam 8 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
  • Na misce ułożyłam porcje makaronu i zalałam zupą, posypałam natką pietruszki.


Azjatycka zupa z krewetkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Azjatycka zupa z krewetkami
Stara stodoła – Nowe Kozuby woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*