default-logo

Aromatyczna zupa pomidorowa

czwartek, 23 sierpnia 2012

Aromatyczna zupa pomidorowa

Takiej pomidorówki nie powstydził by się nikt.

Jest aromatyczna i pachnie latem, słońcem a poza tym jest dietetyczna i z razowym makaronem.

Aromatyczna zupa pomidorowa.

Aromatyczna zupa pomidorowa

Do ugotowania zupy posłużyły mi pomidory w zalewie które sama robiłam.

Właśnie teraz jest ten czas aby wkładać je do słoika.

A teraz zupa:

Aromatyczna zupa pomidorowa

Aromatyczna zupa pomidorowa

Składniki:

  • słoik  ok 1500 ml pomidorów w zalewie
  • 5 ziaren pieprzu czarnego – użyłam Marsyl
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 kostki rosołowe bez konserwantów
  • 1000 ml wody razem z zalewą ze słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • zioła z zalewy
  • makaron świderki razowy
  • śmietana kwaśna 18% ok. 100 ml

Aromatyczna zupa pomidorowa

Przygotowanie zupy:

  • Pomidory z zalewy obrać ze skórki i włożyć do garnka razem z zalewą i woda aby w sumie było 1 litr płynu.
  • Do garnka włożyć także zioła z zalewy.
  • Wszystko razem zagotować, pomidory się pięknie rozgotują bez przecierania.
  • Dodać do zupy kostki rosołowe najlepiej wołowe, cukier, pieprz w ziarnkach i szczyptę mielonego.
  • Obrać i włożyć 2 ząbki czosnku.
  • Wszystko razem zagotować.

Aromatyczna zupa pomidorowa

  • W osolonej wodzie ugotować makaron al’dente.
  • Zupę podawać z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany albo jak ktoś woli dietetycznie to bez śmietany a może z jogurtem greckim.

Aromatyczna zupa pomidorowa

  • Użyty do zupy pieprz Marsyl okazał się bardzo aromatyczny i doskonale się sprawdził.
  • Zajrzyjcie do nich i poczytajcie jakie dobre produkty proponują.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*