Takiej pomidorówki nie powstydził by się nikt.
Jest aromatyczna i pachnie latem, słońcem a poza tym jest dietetyczna i z razowym makaronem.
Aromatyczna zupa pomidorowa.
Do ugotowania zupy posłużyły mi pomidory w zalewie które sama robiłam.
Właśnie teraz jest ten czas aby wkładać je do słoika.
A teraz zupa:
Składniki:
- słoik ok 1500 ml pomidorów w zalewie
- 5 ziaren pieprzu czarnego – użyłam Marsyl
- 2 łyżeczki cukru
- 2 kostki rosołowe bez konserwantów
- 1000 ml wody razem z zalewą ze słoika
- 2 ząbki czosnku
- pieprz mielony
- zioła z zalewy
- makaron świderki razowy
- śmietana kwaśna 18% ok. 100 ml
Przygotowanie zupy:
- Pomidory z zalewy obrać ze skórki i włożyć do garnka razem z zalewą i woda aby w sumie było 1 litr płynu.
- Do garnka włożyć także zioła z zalewy.
- Wszystko razem zagotować, pomidory się pięknie rozgotują bez przecierania.
- Dodać do zupy kostki rosołowe najlepiej wołowe, cukier, pieprz w ziarnkach i szczyptę mielonego.
- Obrać i włożyć 2 ząbki czosnku.
- Wszystko razem zagotować.
- W osolonej wodzie ugotować makaron al’dente.
- Zupę podawać z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany albo jak ktoś woli dietetycznie to bez śmietany a może z jogurtem greckim.
- Użyty do zupy pieprz Marsyl okazał się bardzo aromatyczny i doskonale się sprawdził.
- Zajrzyjcie do nich i poczytajcie jakie dobre produkty proponują.
Smacznego.
Przepis własny.