default-logo

Acquacotta – uboga zupa warzywna z Toskanii

Przepis na zupę pochodzi z książki Aleksandry Seghi „Słodkie pieczone kasztany”.

Jak pisze autorka:

Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów. To symbol prostoty, który później stał się wyśmienitą i lubianą zupą, zrobioną jakby z niczego – ot, gotowana woda.

Zapraszam zatem na pyszną zupę, będziecie zachwyceni tak jak my.

Zupa warzywna dla ubogich z Toskanii.

Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii


Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii



Składniki:

  • 5 – 6 łyżek oliwy
  • 3 cebule
  • 400 g świeżych pomidorów – ew. z puszki
  • 6 – 8 liści bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 600 ml wody lub bulionu
  • kilka kromek chleba
  • starty ser pecorino do posypania
  • 1/2 szklanki czarnej ugotowanej fasolki
  • jaja – po 1 na porcje
  • sól morska


Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii


Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na dużej ilości oliwy.
  • Selera pokroiłam w plasterki a pomidory miałam z puszki więc ją otworzyłam.
  •  Bazylię pokroiłam w paseczki.
  • Do cebuli dodałam selera, bazylię i pomidory na koniec, zagotowałam.
  • Gotowałam zupę 5 minut.
  • Teraz wlałam bulion i gotowałam 15 minut.
  • Kromki chleba, posypanego serem pecorino podpiekłam na suchej patelni i na dnie talerza ułożyłam po kromce.
  • Jaja można usmażyć na oddzielnej patelni albo powoli wbić do zupy i poczekać aż się zetną.
  • Ja smażyłam oddzielnie.
  • Na talerz w którym jest chleb wlałam porcję zupy, wsypałam fasolkę i na wierzchu usadziłam jajo.
  • Podałam jeszcze z kromkami pieczywa.


Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii


Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii

Smacznego.

Przepis kuchni toskańskiej.

„Podróże małe i duże”

Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii
„Pustelnia Złotego Lasu” w Rytwianach woj. świętokrzyskie
About the Author

Leave a Reply

*