default-logo

Żytnie racuchy

czwartek, 26 listopada 2020

Żytnie racuchy

Te racuchy powstały według pomysłu Tadeusza Müllera.

Racuchy są wyborne, mają chrupiące brzegi i mięciutkie wnętrze, są przepyszne.

Uwielbiam program Tadeusza „Z gruntu zdrowo” jest tam mnóstwo inspiracji do mojej kuchni.

Zdrowe racuchy.

Żytnie racuchy


Żytnie racuchy

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g płatków owsianych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Żytnie racuchy

Przygotowanie racuchów:

  • Mleko kokosowe wymieszałam z płatkami owsianymi i zostawiłam na 10 minut.
  • Potem dodałam resztę składników, wymieszałam.
  • Banana i jabłka starłam na trace wprost do masy, wymieszałam jeszcze raz.
  • Na rozgrzany olej nakładałam nieduże porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Posypałam cukrem pudrem.


Żytnie racuchy

Smacznego.

Przepis Tadeusz  Müller

„Podróże małe i duże”

Żytnie racuchy
Pałac na wodzie w Staniszowie woj. dolnośląskie
About the Author

Leave a Reply

*