default-logo

Żytni chleb na zakwasie z pestkami

czwartek, 13 września 2018

Żytni chleb na zakwasie z pestkami

Wiecie że na blogu przepisów na chleby nie brakuje, zajrzyjcie pod link chleby i bułeczki, tam mnóstwo inspiracji.

Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką.

Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem.

Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni.

Żytni chleb na zakwasie z pestkami


Żytni chleb na zakwasie z pestkami



Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

                     Zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego na mące żytniej razowej T 2000
  • 100 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 100 g wody

                     Chleb:

  • cały zaczyn
  • 800 g wody
  • 20 g soli
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 300 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 125 g pestek słonecznika – 1 szklanka
  • 105 g pestek dyni – 1 szklanka + do posypania

Żytni chleb na zakwasie z pestkami


Żytni chleb na zakwasie z pestkami

Przygotowanie:

  • Do miski włożyłam zakwas żytni, dodałam wodę, wymieszałam.
  • Dodałam teraz mąkę i ponownie wymieszałam, miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 6 – 8 godzin.
  • Po tym czasie do zaczynu dodałam wodę na chleb, sól, dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie mąki i pestki, wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto na chleb.
  • Keksówki włożyłam do reklamówek, zawiązałam i zostawiłam na blacie kuchennym na 12 godzin lub noc.
  • Chleb wyrośnie do wysokości foremek.
  • Potem spryskałam wierzch chleba wodą, posypałam pestkami dyni i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
  • Wyjęłam chleby z foremek i dopiekałam jeszcze przez 10 minut bez foremek.
  • Studziłam chlebki na kratce.

Żytni chleb na zakwasie z pestkami

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Żytni chleb na zakwasie z pestkami
Muchołówka szara
About the Author

Leave a Reply

*