default-logo

Żółte buraki z sosem chrzanowym

Wiele słyszałam o kolorowych burakach ale nigdy nie miałam okazji nabyć.

Tym razem się udało i dzięki temu na talerzu buraki z sosem o wybitnym smaku.

Smakują identycznie jak czerwone tylko kolor mają inny więc ponieważ jemy oczami zjedzmy teraz i takie buraki.

Żółte buraki z sosem chrzanowym.

Żółte buraki z sosem chrzanowym



             Składniki:

  • 500 g żółtych buraków


             Sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 4 łyżki startego korzenia chrzanu


Żółte buraki z sosem chrzanowym

Buraki zawinęłam, każdy w oddzielny kawałek foli aluminiowej i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 – 60 minut.

Potem wystudziłam je, obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki.

Masło rozgrzałam na patelni, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.

Wlałam teraz na patelnię mleko i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam jeszcze minutę.

Zdjęłam z ognia i wsypałam starty na tarce chrzan, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Podałam razem z burakami.

Polecam jest pysznie.

Żółte buraki z sosem chrzanowym

Smacznego.

Pomysł własny.

                                         „Podróże małe i duże”

Żółte buraki z sosem chrzanowym
Augustów
About the Author

Leave a Reply

*