default-logo

Zielony omlet

Typowo letnie, lekkie śniadanie.

Dużo zieleniny, jajka i szybko powstanie pyszny, zielony omlet, pachnący latem, świeżymi ziołami i delikatnym smaku.

Polecam nie tylko na śniadanie ale i na lekki obiad.

Zielony omlet.

Zielony omlet


Zielony omlet



                    Składniki: 1 porcja

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu malgaskiego
  • kilka listków szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki koperku
  • 1/2 dymki ze szczypiorem
  • listki z 1 gałązki mięty
  • 1 łyżka masła


Zielony omlet


Zielony omlet

Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam je z mlekiem, utłuczonym pieprzem i szczyptą soli, wprowadzając jak najwięcej powietrza.

Zioła umyłam i posiekałam – same listki.

Posiekałam dymkę i podsmażyłam na maśle.

Na patelnię wlałam jaja, posypałam posiekaną zieleniną i smażyłam aż omlet się ściął.

Złożyłam go wówczas na pół i lekko dosmażyłam.

Zielony omlet


Zielony omlet

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

                                       „Podróże małe i duże”

Zielony omlet
Majowa łąka
About the Author

Leave a Reply

*