default-logo

Zielona sałatka

Zielona sałatka w marcu to rozkosz dla organizmu.

Po zimie spragnieni jesteśmy kolorów w życiu i na talerzu.

Sałatka pochodzi z Bułgarii a przepis na nią z książki „Kuchnie świata”.

Prostota, prostota, prostota.

Bułgarska sałatka.

Zielona sałatka


Zielona sałatka


Zielona sałatka

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty masłowej, rzymskiej
  • 1 długi zielony ogórek
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka kopru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól morska
  • 2 jaja na twardo 


Zielona sałatka


Zielona sałatka


Zielona sałatka

Przygotowanie sałatki:

  • Warzywa umyłam i pokroiłam.
  • Sałatę w paski, rzodkiewki i ogórka wraz ze skórką w plastry, posiekałam koperek, dymkę wraz ze szczypiorkiem.
  • Wymieszałam wszystkie składniki ze sobą, posoliłam, skropiłam octem i oliwą.
  • Można podać wersję z jajem i wtedy.
  • Jajo ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki, ułożyłam na sałatce.


Zielona sałatka


Zielona sałatka


Zielona sałatka

Smacznego.

Przepis kuchni bułgarskiej.

„Podróże małe i duże”

Zielona sałatka
Fontanna w Ciechocinku na Parterach Hellwiga
About the Author

Leave a Reply

*