Zielona sałatka w marcu to rozkosz dla organizmu.
Po zimie spragnieni jesteśmy kolorów w życiu i na talerzu.
Sałatka pochodzi z Bułgarii a przepis na nią z książki „Kuchnie świata”.
Prostota, prostota, prostota.
Bułgarska sałatka.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty masłowej, rzymskiej
- 1 długi zielony ogórek
- 6 dużych rzodkiewek
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 1/2 pęczka kopru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól morska
- 2 jaja na twardo
Przygotowanie sałatki:
- Warzywa umyłam i pokroiłam.
- Sałatę w paski, rzodkiewki i ogórka wraz ze skórką w plastry, posiekałam koperek, dymkę wraz ze szczypiorkiem.
- Wymieszałam wszystkie składniki ze sobą, posoliłam, skropiłam octem i oliwą.
- Można podać wersję z jajem i wtedy.
- Jajo ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki, ułożyłam na sałatce.
Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Fontanna w Ciechocinku na Parterach Hellwiga |