default-logo

Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem

Ależ pyszne danie dziś polecam.

Kalafior jest tak tutaj aromatyczny i cudny że oczy „same jedzą”.

Pracy mało, połączenie smaków idealne, polecam na zimowe, długie wieczory czy na śniadanie.

Kalafior pieczony.

Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem


Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu świeżego
  • 4 – 5 łyżek płatków migdałowych
  • pestki z niedużego granatu


Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem


Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem

Przygotowanie dania:

  • Kalafiora podzieliłam na różyczki.
  • Różyczki kalafiorowe blanszowałam w osolonym wrzątku przez 5 minut, odcedziłam.
  • Rozpuściłam masło i połowę wlałam do foremki do zapiekania.
  • Włożyłam blanszowane różyczki i obtoczyłam je w maśle.
  • Posypałam całość rozmarynem i płatkami migdałowymi, polałam resztą masła i zapiekałam przez 25 minut w temperaturze 220 stopni.
  • Po zapieczeniu posypałam pestkami granatu.


Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem
Czerwcowe łąki
About the Author

Leave a Reply

*