Zakwas buraczany przydaje się przy okazji gotowania barszczu, jest jednak niezastąpiony na wiosenne przebudzenie organizmu i warto go popijać od tak, bez powodu.
Właściwie powód jest i jest bardzo ważny, nasze zdrowie.
Jego znaczenie zdrowotne wynika z dużej zawartości błonnika, składników mineralnych – fosforu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin.
Dlatego zróbcie dużo, część do barszczu na święta, jeśli go gotujecie a reszta do wypicia a jak się skończy zróbcie następny.
Kiszone buraki na zdrowie.
Składniki:
- 1500 g buraków czerwonych
- 5 – 6 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli na 2000 ml wody
- 100 ml wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
- 1 plasterek imbiru
- 1 goździk
Przygotowanie buraków:
- Buraki obrałam i pokroiłam w plastry.
- Umyłam i wyparzyłam słój do kiszonki.
- Przegotowałam wodę, rozpuściłam w niej sól i pozostawiłam do wystygnięcia.
- Buraki włożyłam do słoja, dodałam ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zalałam całość wodą z solą, wlałam wodę z ogórków.
- Na wierzch wrzuciłam goździka i plaster imbiru po to aby zakwas nie pleśniał.
- Słój postawiłam w ciepłym miejscu, przykryty pokrywką ale nie dokręconą aby ulatniający się gaz miał gdzie ulatywać.
- Po 24 godzinach wystarczy zbierać pianę z wierzchu a po tygodniu można zakwas popijać.
- Ja piję szklankę dziennie, rano na czczo.
Smacznego.
Na zdrowie!
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Wiewiórka na śniadaniu |