default-logo

Zakwas buraczany – kiszone buraki

Zakwas buraczany przydaje się przy okazji gotowania barszczu, jest jednak niezastąpiony na wiosenne przebudzenie organizmu i warto go popijać od tak, bez powodu.

Właściwie powód jest i jest bardzo ważny, nasze zdrowie.

Jego znaczenie zdrowotne wynika z dużej zawartości błonnika, składników mineralnych – fosforu, magnezu, wapnia i żelaza oraz witamin.

Dlatego zróbcie dużo, część do barszczu na święta, jeśli go gotujecie a reszta do wypicia a jak się skończy zróbcie następny.

Kiszone buraki na zdrowie.

Zakwas buraczany - kiszone buraki


Zakwas buraczany - kiszone buraki



Składniki:

  • 1500 g buraków czerwonych
  • 5 – 6 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka soli na 2000 ml wody
  • 100 ml wody z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
  • 1 plasterek imbiru
  • 1 goździk

Zakwas buraczany - kiszone buraki


Zakwas buraczany - kiszone buraki

Przygotowanie buraków:

  • Buraki obrałam i pokroiłam w plastry.
  • Umyłam i wyparzyłam słój do kiszonki.
  • Przegotowałam wodę, rozpuściłam w niej sól i pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Buraki włożyłam do słoja, dodałam ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zalałam całość wodą z solą, wlałam wodę z ogórków.
  • Na wierzch wrzuciłam goździka i plaster imbiru po to aby zakwas nie pleśniał.
  • Słój postawiłam w ciepłym miejscu, przykryty pokrywką ale nie dokręconą aby ulatniający się gaz miał gdzie ulatywać.
  • Po 24 godzinach wystarczy zbierać pianę z wierzchu a po tygodniu można zakwas popijać.
  • Ja piję szklankę dziennie, rano na czczo.

Zakwas buraczany - kiszone buraki


Zakwas buraczany - kiszone buraki

Smacznego.

Na zdrowie!

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Zakwas buraczany - kiszone buraki
Wiewiórka na śniadaniu
About the Author

Leave a Reply

*