default-logo

Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą

poniedziałek, 2 września 2019

Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą

Dawno już takich pysznych placków nie jadłam.

Kasza jaglana jest idealnym półproduktem do wielu dań a tutaj sprawdza się po prostu idealnie.

Aromatyczny por dopełnia całości.

Podałam z czatnejem z mango – idealnie tutaj pasowało.

Placki z kaszy jaglanej z porem.

Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą


Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą



Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 1 duży por
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • masło klarowane do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • czatnej z mango do podania


Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą


Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą

Przygotowanie placków:

  • Pora pokroiłam w ćwierćplasterki i podsmażyłam na łyżeczce masła klarowanego,dodałam kurkumę, przestudziłam.
  • Kaszę wymieszałam z jajami i skrobią ziemniaczaną, dodałam przesmażone pory, zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Doprawiłam solą i pieprzem.
  • Ciasto powinno spływać z łyżki, jeśli jest za gęste dodać należy odrobinę wody a jak za rzadkie trochę skrobi.
  • Na maśle klarowanym smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z czatnejem z mango.


Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą

Smacznego.

Pomysł według Iwona Zasuwa.

„Podróże małe i duże”

Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą
Zabytkowy kościółek w Tumie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*