default-logo

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Przepis na chleb pochodzi z bloga Jacka Przepisy na domowy chleb i ser.

Jak wiecie, superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki.

Ten chleb jest właśnie żywnością superfood, zawiera mnóstwo błonnika, makro i mikroelementów, jest idealny.

Mięciutki miękisz, chrupiąca skórka, pyszności, najlepiej smakuje sam, z masłem idealnie a jak lubicie z wędliną będzie znakomity.

Polecam gorąco.

Chleb z ziarenkami.

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood


Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Składniki: keksówka 30 x 12 cm

Zaczyn: 

  • 60 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 170 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 110 g wody

Namaczanka:

  • 30 g nasion chia
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 150 g wody

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • cała namaczanka
  • 350 g wody
  • 240 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2  łyżeczki soli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g sezamu

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Przykryłam miskę i pozostawiłam na 12 – 16 godzin w ciepłym miejscu np. na blacie kuchennym.

Przygotowanie namaczanki:

  • Do miski wsypałam nasiona chia, siemię lniane, kasze jaglaną, zalałam zimną wodą, wymieszałam i tak samo jak zaczyn, nakryłam i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 – 16 godzin.

Przygotowanie chleba:

  • Do misy przełożyłam cały zaczyn, całą namaczankę, dodałam mąki, sól, ziarna słonecznika, dyni i sezamu oraz wodę i dokładnie wymieszałam łyżką.
  • Formę wysmarowałam masłem, wysypałam otrębami i przełożyłam do niej ciasto na chleb.
  • wyrównałam wierzch, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na 3 – 5 godzin.
  • Chleb powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
  • Piekarnik nagrzałam do 230 C.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół – zmniejszyłam po nagrzaniu przez 10 minut, po czym zmniejszyłam ponownie temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 50 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Smacznego.

Przepis Jacka.

„Podróże małe i duże”

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie
About the Author

Leave a Reply

*