default-logo

Truskawkowe ciasto low carb

Przepis na to ciasto pochodzi od Ani Kolasińskiej.

Ciasto jest pyszne, wilgotne, puszyste i można je zrobić zarówno z truskawkami tak jak ja lub z innymi owocami.

Spróbujcie a przepadniecie.

Zapomniałam dodać że robi się je bardzo szybciutko.

Ciasto truskawkowe.

Truskawkowe ciasto low carb

Truskawkowe ciasto low carb

Truskawkowe ciasto low carb

Składniki: tortownica 20 cm

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 1 duża łyżka roztopionego oleju koksowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 – 3 jajka
  • 1 – 2 łyżki syropu klonowego
  • cukier puder z erytrytolu do posypania

Truskawkowe ciasto low carb

Truskawkowe ciasto low carb

Przygotowanie ciasta:

  • Obrałam truskawki i pokroiłam w kostkę.
  • Mleko kokosowe, olej kokosowy, jaja, syrop klonowy, aromat i masło orzechowe wymieszałam dokładnie w jednej misce.
  • W drugiej wymieszałam erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Połączyłam zawartość obu misek, zmiksowałam i wrzuciłam truskawki, wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 – 60 minut.
  • Włożony w ciasto patyczek ma być suchy.
  • Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Truskawkowe ciasto low carb

Smacznego

Przepis od @aniakolasinska

„Podróże małe i duże”

Truskawkowe ciasto low carb
Jesienią
About the Author

Leave a Reply

*