Truskawkowe ciasto low carb
0 Comment
Przepis na to ciasto pochodzi od Ani Kolasińskiej.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, puszyste i można je zrobić zarówno z truskawkami tak jak ja lub z innymi owocami.
Spróbujcie a przepadniecie.
Zapomniałam dodać że robi się je bardzo szybciutko.
Ciasto truskawkowe.
Składniki: tortownica 20 cm
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- 1 duża łyżka roztopionego oleju koksowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 – 3 jajka
- 1 – 2 łyżki syropu klonowego
- cukier puder z erytrytolu do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Obrałam truskawki i pokroiłam w kostkę.
- Mleko kokosowe, olej kokosowy, jaja, syrop klonowy, aromat i masło orzechowe wymieszałam dokładnie w jednej misce.
- W drugiej wymieszałam erytrytol, mąkę i proszek do pieczenia.
- Połączyłam zawartość obu misek, zmiksowałam i wrzuciłam truskawki, wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 – 60 minut.
- Włożony w ciasto patyczek ma być suchy.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis od @aniakolasinska
„Podróże małe i duże”
Jesienią |