Polecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego.
Ci bardziej leniwi w kuchni też będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne.
Do dania użyłam szpinaku baby świeżego ale jeśli wolicie mrożony nie ma sprawy, trzeba go tylko dobrze odparować aby nie był rzadki bo wypłynie w trakcie pieczenia.
Pierożki po grecku.
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 op. ciasta francuskiego
- 150 g serka śmietankowego
- 50 g wędzonego łososia
- sól morska
- pieprz czarny
- jajo + 1 łyżka wody do posmarowania
- 1 łyżka czarnego sezamu
- olej do smażenia
Przygotowanie pierożków:
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju.
- Dodałam umyte i osuszone liście szpinaku, smażyłam aż zwiędły a potem odparowałam aby nie były wodniste.
- Doprawiłam solą i pieprzem a po zdjęciu z ognia wymieszałam z serkiem śmietankowym.
- Łososia porwałam na kawałki.
- Ciasto francuskie rozwinęłam, pokroiłam na kwadraty, posmarowałam brzegi każdego kwadratu rozbełtanym jajem z wodą.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyłam porcję szpinaku, ułożyłam łososia i zlepiłam brzegi zaciskając lekko.
- Ułożyłam trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam jajem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.
- Zajadaliśmy gorące, pycha.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zadzim – zespół parkowo – dworski woj. łódzkie |