default-logo

Tofucznica

Znacie tofu?, a jajecznicę z tofu jak byście nazwali? no właśnie tofucznica.

Powiem Wam że jest delikatna i smakiem przypomina tradycyjną jajecznicę.

Warto czasami pokusić się o takie danie, bo choć ja jednak jestem bardziej jajeczna, to taka odmiana śniadaniowa czasami się przyda.

Jajecznica bez jaj.

Tofucznica


Tofucznica

Składniki:

  • 1 kostka tofu wędzonego – 150 g
  • 1 szalotka
  • 1/3 łyżeczki soli kala namak
  • 2 – 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek do posypania


Tofucznica

Przygotowanie dania:

  • Tofu odcedziłam z wody i pokruszyłam palcami.
  • Na patelni podsmażyłam posiekaną szalotkę a potem dodałam tofu i chwilę smażyłam do momentu aż zaczęło się rumienić.
  • Teraz dodałam soli kala namak – innej nie polecam bo to kala namak nadaje daniu jajecznego posmaku.
  • Dodałam także płatki drożdżowe aby smak był jeszcze głębszy.
  • Wlałam teraz wodę, i dodałam przyprawy.
  • Gotowałam mieszając aż cała woda odparowała.
  • Podałam ze szczypiorkiem i pajdą chleba żytniego.


Tofucznica

Smacznego.

Tofucznica według przepisu Jadłonomii.

„Podróże małe i duże”

Tofucznica
Bulwary nad Wisłą we Włocławku woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*