Znacie tofu?, a jajecznicę z tofu jak byście nazwali? no właśnie tofucznica.
Powiem Wam że jest delikatna i smakiem przypomina tradycyjną jajecznicę.
Warto czasami pokusić się o takie danie, bo choć ja jednak jestem bardziej jajeczna, to taka odmiana śniadaniowa czasami się przyda.
Jajecznica bez jaj.
Składniki:
- 1 kostka tofu wędzonego – 150 g
- 1 szalotka
- 1/3 łyżeczki soli kala namak
- 2 – 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie dania:
- Tofu odcedziłam z wody i pokruszyłam palcami.
- Na patelni podsmażyłam posiekaną szalotkę a potem dodałam tofu i chwilę smażyłam do momentu aż zaczęło się rumienić.
- Teraz dodałam soli kala namak – innej nie polecam bo to kala namak nadaje daniu jajecznego posmaku.
- Dodałam także płatki drożdżowe aby smak był jeszcze głębszy.
- Wlałam teraz wodę, i dodałam przyprawy.
- Gotowałam mieszając aż cała woda odparowała.
- Podałam ze szczypiorkiem i pajdą chleba żytniego.
Smacznego.
Tofucznica według przepisu Jadłonomii.
„Podróże małe i duże”
Bulwary nad Wisłą we Włocławku woj. kujawsko – pomorskie |