default-logo

Tacos jogurtowe z salsą

niedziela, 2 sierpnia 2020

Tacos jogurtowe z salsą

Malutkie placuszki, studzone na wałku od ciasta, nadziane pyszną salsą to danie od meksykańskich farmerów.

Ta przekąska jest pyszna, aromatyczna, znika szybko, jest pożywna i ma same achy i ochy.

Polecam serdecznie.

Tacos z salsą.

Tacos jogurtowe z salsą


Tacos jogurtowe z salsą

Składniki:

Tacos:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy


Salsa:

  • 2 pomidory
  • 2 małe szalotki
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól niebieska perska
  • pieprz świeżo mielony


Tacos jogurtowe z salsą


Tacos jogurtowe z salsą

Przygotowanie tacos:

  • Mąkę wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia a potem wlałam jogurt i oliwę, zagniotłam elastyczne ciasto.
  • Ciasto podzieliłam na małe kawałki, każdy rozwałkowałam na koło ok. 10 cm średnicy i piekłam na suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
  • Świeżo upieczony placek zwijałam na wałku i pozostawiłam tam do wystudzenia.


Przygotowanie salsy:

  • Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
  • Pomidory, szalotkę, ogórki małosolne pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
  • Szalotkę i czosnek obrałam i również pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Posiekałam także bazylię.
  • Wymieszałam wszystkie warzywa w misce, dodałam bazylię, oliwę, sól perską i pierz, wymieszałam.
  • Nakładałam porcje salsy do tacos i zajadaliśmy ze smakiem.


Tacos jogurtowe z salsą

Smacznego.

Przepis kuchni meksykańskiej autorski.

„Podróże male i duże”

Tacos jogurtowe z salsą
Kwiaty lata
About the Author

Leave a Reply

*