default-logo

Szybkie placki cukiniowe

sobota, 13 listopada 2021

Szybkie placki cukiniowe

Będzie szybko, będzie pysznie, będzie zdrowo.

Takie placki mam dziś na talerzu, będą smakować małemu i dużemu.

Robi się je szybko a potem szybko znikają bo smakują wyśmienicie, polecam.

Placki z cukinii.

Szybkie placki cukiniowe

Szybkie placki cukiniowe

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duże jajo
  • 1 cebula
  • ok. 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny

Szybkie placki cukiniowe

Przygotowanie placków:

  • Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Wrzuciłam starą cukinie na sito, posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
  • Potem odcisnęłam i do cukinii dodałam drobno posiekaną cebulkę, jajo, wymieszałam.
  • Na końcu dodałam sól i pieprz oraz mąkę i dokładnie wymieszałam po raz ostatni.
  • Na gorący olej nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie sosu:

  • Jogurt wymieszałam z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszałam.
  • Podałam placuszki z sosem jogurtowym.

Szybkie placki cukiniowe

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Szybkie placki cukiniowe
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie
About the Author

Leave a Reply

*