Jaki obiad na lato? pytacie? ano właśnie taki.
Sałatki to idealny obiad na lato ale i w inne pory roku też.
Taka sałatka jest pożywna, aromatyczna a pachnące latem sałata aż chrupie po zębem.
Polecam serdecznie.
Sałatka z łososiem.
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado Hass
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 200 g wędzonego łososia
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 2 łyżki octu z chabra bławatka
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 jaja
- kilka kropli sosu sriracha
Przygotowanie sałaty:
- Sałatę porwałam na małe kawałki, jeśli jest zbita to można pokroić, ułożyłam na talerzu.
- Porwałam łososia i ułożyłam na sałacie.
- Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry, pokroiłam w plastry, skropiłam octem jabłkowym, ułożyłam na talerzu.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, rozłożyłam na talerzu.
- Skropiłam całość octem, oliwą, oprószyłam delikatnie solą i pieprzem.
- Jaja usmażyłam na sadzone na suchej patelni, ułożyłam na talerzach.
- Skropiłam sosem sriracha.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Ruiny zamku Gryf w Proszkówce woj. dolnośląskie |