default-logo

Szakszuka z dynią i oliwkami

poniedziałek, 31 grudnia 2018

Szakszuka z dynią i oliwkami

Dziś na śniadanie proponuję przed nocnym szaleństwem Sylwestrowym szakszukę.

Danie pyszne, pożywne i bardzo smakowite.

Będzie idealnym śniadaniem ale i fajnym obiadem, wybór należy do każdego indywidualnie.

Szakszuka znaczy bałagan więc zróbmy bałagan na patelni.

Ja polecam gorąco.

Dyniowa szakszuka z oliwkami czarnymi.

Szakszuka z dynią i oliwkami


Szakszuka z dynią i oliwkami



Składniki:

  • 4 jaja
  • 700 g pomidorów lima lub innych – mogą być z puszki
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę – miałam hokkaido
  • garść oliwek czarnych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 /2 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki – 2 – 3 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypta cukru trzcinowego

Szakszuka z dynią i oliwkami


Szakszuka z dynią i oliwkami

Przygotowanie szakszuki:

  • Najpierw pokroiłam wraz ze skórką dynię.
  • Cebulę obrałam i posiekałam.
  • Posiekałam natkę pietruszki wcześniej umytą i osuszoną.
  • Pomidory umyłam i pokroiłam w kostkę.
  • Na oleju smażyłam cebulkę a potem dodałam dynię i pomidory i gotowałam ok. 10 minut.
  • Dynia jest wtedy jeszcze jędrna a pomidory rozpadną się i zagęszczą.
  • Teraz dodałam paprykę wędzoną i ostrą, sól, pieprz, szczyptę cukru, wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
  • Dodałam oliwki i podgrzałam danie.
  • Teraz na patelni wyrównałam wierzch, zrobiłam cztery dołki i wbiłam w nie jaja, posoliłam, gotowałam pod przykryciem aż jaja się ścięły, posypałam natką pietruszki.
  • Na stół danie wjeżdża gorące, bo takie smakuje wybornie.


Szakszuka z dynią i oliwkami


Szakszuka z dynią i oliwkami

Smacznego.

Przepis a archiwum.

„Podróże małe i duże”

Szakszuka z dynią i oliwkami
Zapomniany dworek z początków XX wieku w Porszewicach
About the Author

Leave a Reply

*