default-logo

Surówka z kapusty włoskiej

poniedziałek, 3 stycznia 2022

Surówka z kapusty włoskiej

Czy też tak macie że robiąc gołąbki z kapusty włoskiej zostaje środek taki żółciutki z samej kapusty.

Te liście są za małe na gołąbki i ciężko je też rozdzielić.

Warto zatem zrobić z nich surówkę, pachnącą i bardzo zdrową.

Polecam.

Surówka z kapusty włoskiej z tymiankiem.

Surówka z kapusty włoskiej

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty włoskiej – środek, żółte liście
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Surówka z kapusty włoskiej

Przygotowanie surówki:

  • Poszatkowałam drobno kapustę, posoliłam ja i gniotłam dłońmi aby szybciej zmiękła.
  • Odstawiłam na 15 minut.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, dodałam do niej ocet i olej, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut.
  • Po tym czasie wymieszałam cebulę z kapustą, dodałam tymianek i ponownie wymieszałam.
  • Najlepiej aby postała jeszcze z 15 minut aby smaki się przegryzły.

Surówka z kapusty włoskiej

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Surówka z kapusty włoskiej
Słonecznik bulwiasty
About the Author

Leave a Reply

*