default-logo

Surówka z kalarepy i gruszki

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Surówka z kalarepy i gruszki

Teraz latem surówki to czasem jedyny posiłek jaki zjadam na obiad, jak nie mam ochoty na nic, albo jestem rozleniwiona słońcem.

Taka surówka jest pożywna, odżywcza, pachnie latem i zajada się z przyjemnością.

Można oczywiście zajadać ją jako dodatek do mięs czy serów.

Jest pyszna polecam.

Letnia surówka.

Surówka z kalarepy i gruszki

Surówka z kalarepy i gruszki

Składniki:

  • 2 kalarepki
  • 2 małe młode pory
  • 1 gruszka 
  • sok z cytryny

Sos czosnkowy:

  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżka listków kolendry

Surówka z kalarepy i gruszki

Surówka z kalarepy i gruszki

Przygotowanie surówki:

  • Kalarepę obrałam i pokroiłam w słupki.
  • Pora umyłam dokładnie i tylko jasną część pokroiłam w słupki.
  • Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w półplasterki.
  • Ułożyłam wszystkie słupki na talerzu, skropiłam sokiem z cytryny.
  • Jogurt przełożyłam do miski, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i kmin rzymski, wymieszałam.
  • Posypałam listkami kolendry, wymieszałam.
  • Można maczać słupki warzyw w sosie albo tak jak ja robię, nakładam sobie porcję warzyw na talerz, polewam sosem i zajadam ze smakiem.

Surówka z kalarepy i gruszki

Surówka z kalarepy i gruszki

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Surówka z kalarepy i gruszki
Cerkiew w Trześciance woj. podlaskie
About the Author

Leave a Reply

*