default-logo

Śmietanowe placuszki groszkowe

Bardzo widowiskowe, smakowite i szybko znikają, tak mogę napisać o dzisiejszych plackach.

Zakupiłam mąkę z zielonego groszku i ma ona taki piękny kolor że eksperymentuje wsypując ją tu i ówdzie.

Dziś wsypałam ją do placuszków, efekt oceńcie sami.

Placuszki groszkowe.

Śmietanowe placuszki groszkowe


Śmietanowe placuszki groszkowe

Składniki:

  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 dymki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z zielonego groszku
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia


Śmietanowe placuszki groszkowe


Śmietanowe placuszki groszkowe

Przygotowanie placków:

  • Do miski wbiłam jaja, dodałam mleko, dodałam śmietanę, wymieszałam.
  • Posiekałam drobno szczypiorek i dymkę, wrzuciłam do miski.
  • Teraz dodałam mąkę, sodę i sól, wymieszałam na jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy.
  • Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z pomidorami.


Śmietanowe placuszki groszkowe

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Śmietanowe placuszki groszkowe
Zamek w Jiczinie – Czeski Raj
About the Author

Leave a Reply

*