Bardzo widowiskowe, smakowite i szybko znikają, tak mogę napisać o dzisiejszych plackach.
Zakupiłam mąkę z zielonego groszku i ma ona taki piękny kolor że eksperymentuje wsypując ją tu i ówdzie.
Dziś wsypałam ją do placuszków, efekt oceńcie sami.
Placuszki groszkowe.
Składniki:
- 4 łyżki śmietany 12 %
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 dymki
- 1 i 1/2 szklanki mąki z zielonego groszku
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Do miski wbiłam jaja, dodałam mleko, dodałam śmietanę, wymieszałam.
- Posiekałam drobno szczypiorek i dymkę, wrzuciłam do miski.
- Teraz dodałam mąkę, sodę i sól, wymieszałam na jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką porcję masy.
- Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z pomidorami.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Zamek w Jiczinie – Czeski Raj |