default-logo

Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą

Jak sezon szparagowy to do końca, do ostatniego szparaga na starganie u mnie królują w kuchni i na talerzu.

Jeszcze jest ich sporo więc polecam wykorzystać przepis, teraz jak jest tak gorąco i nie chce się długo stać przy kuchni.

Ma być szybko, smacznie i pożywnie i tu tak jest.

Szparagi smażone.

Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą


Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów – 500 g
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól różowa himalajska
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja


Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą


Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą

Przygotowanie szparagów:

  • Szparagom odłamałam końcówki – szparag zawsze nagięty łamie się tak aby zdrewniałą część odłożyć a resztę zjeść.
  • Z końcówek można ugotować pyszny wywar do zupy.
  • Umyte i odłamane szparagi przekroiłam na połówki i smażyłam na rozgrzanej łyżce masła około 5 minut aż zmiękły.
  • Dodałam posiekany czosnek i smażyłam jeszcze 10 sekund.
  • Na drugiej patelni usmażyłam na maśle jajo sadzone, posoliłam i posypałam pieprzem cytrynowym.
  • Na talerzu ułożyłam podsmażone szparagi i na nich ułożyłam jajo sadzone, posypałam pokruszoną mozzarellą.


Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Smażone szparagi z jajem sadzonym i mozzarellą
Pałac z „fortepianem”w Bratoszewicach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*