default-logo

Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem

Sernik przepyszny, delikatny i kremowy.

Borówki są wdzięcznym owocem do deserów, tutaj sprawdziły się znakomicie.

Ja swojego przecieru z borówek nie przecierałam bo nam pestki nie przeszkadzają, jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej kremowo przecier z borówek wystarczy przetrzeć przez sito.

Lekki sernik na zimno z borówką  i cynamonem – deser doskonały.

Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem

Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem


Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem

Składniki: tortownica 24 cm

Masa jogurtowo – borówkowa:

  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Masa jogurtowo – serowa:

  • 200 g serka kremowego naturalnego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe
  • borówki do dekoracji

Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem


Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem


Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem

Przygotowanie sernika z borówkami:

  • Żelatynę rozpuściłam w wodzie, pozostawiłam do przestudzenia.
  • Borówki zmiksowałam na papkę, jak już pisałam wyżej można je przetrzeć przez sito.
  • Wymieszałam jogurt z cukrem, dodałam małym strumieniem ciągle miksując rozpuszczona żelatynę.
  • Ubiłam śmietankę na sztywno i połączyłam z masą, delikatnie mieszając.
  • Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam biszkopty.
  • Na biszkopty wylałam masę borówkową, wyrównałam wierch i wstawiłam do lodówki na godzinę.
  • Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, przestudziłam.
  • Serem zmiksowałam  z jogurtem i cukrem na puszystą masę.
  • Dodałam do masy cienkim strumieniem, ciągle mieszając rozpuszczona żelatynę, dodałam cynamon, wymieszałam.
  • Wylałam masę na masę borówkową, wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Potem wyjęłam i powciskałam na wierzchu borówki w masę, ponownie wstawiłam do lodówki na 3 – 4 godziny.


Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem


Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem


Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Sernik na zimno na jogurtach z borówkami i cynamonem
Bukiet letnich kwiatów
About the Author

Leave a Reply

*