default-logo

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin

Połączenie składników ostrych ze słodyczą owoców to idealny sposób na letnią sałatkę.

Ta moja dzisiejsza to petarda smaków i aromatów.

Kwaskowość malin, słodycz melona, ostrość rukoli i do tego kremowy pstrąg, nic więcej nie trzeba.

Zachęcam do spróbowania takiego połączenia bo warto.

Sałatka z rukoli, pstrąga, malin i melona.

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin

Składniki:

  • 2 szalotki
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • 50 g rukoli
  • garść malin
  • kulki z 1/2 melona miodowego
  • 2 filety ze skórą po 200 g pstrąga 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa do smażenia
  • olej winogronowy do skropienia
  • garść kolendry

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin

Przygotowanie sałatki:

  • Najpierw zamarynowałam szalotki.
  • Pokroiłam je w cieniutkie plasterki, wymieszałam z sokiem z cytryny i syropem z agawy i odstawiłam na 60 minut aby zmiękły.
  • Pstrąga posoliłam i oprószyłam pieprzem od strony bez skóry.
  • Usmażyłam pstrąga na oliwie z obu stron po 2 – 3 minuty.
  • Rukolę wymieszałam z osączoną z marynaty cebulką, ułożyłam na talerzu.
  • Łyżeczką lub przyrządem do robienia kulek zrobiłam kuleczki z melona.
  • Na wierzchu, na rukoli ułożyłam maliny, kulki z melona, położyłam usmażonego pstrąga.
  • Posypałam całość listkami kolendry i skropiłam olejem.

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z rukoli, pstrąga, melona i malin
Lustrzane odbicie
About the Author

Leave a Reply

*