default-logo

Sałatka z rukolą i tofu

Na dobry początek dnia, na śniadanie, na obiad, kiedy dusza zapragnie i zgłodnieje warto sobie taką sałatkę sprawić.

Fasola i kukurydza sprawiają że sałatka jest pożywna i długo nie będziecie głodni.

Polecam gorąco.

Sałatka z rukolą i tofu.

Sałatka z rukolą i tofu

Składniki:

  • 400 g bio tofu
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 średni ogórek bez pestek
  • 1/2 sałaty rzymskiej 
  • 1 puszka – 400 g czarnej fasoli
  • 100 g kukurydzy
  • 1 szalotka

Dressing do marynaty szalotki:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sałatka z rukolą i tofu

Przygotowanie szalotki:

  • Szalotkę pokroiłam w półplastry.
  • Sok z cytryny, oliwę, miód i sól z pieprzem wymieszałam i wrzuciłam krążki cebulki.
  • Pozostawiłam na 15 minut aby szalotka się zamarynowała.

Przygotowanie tofu:

  • Pokroiłam tofu w kostkę i wymieszałam z sosem ostrygowym, kolendrą i podsmażyłam na rumiano na oleju, odłożyłam.

Przygotowanie sałatki:

  • Ogórka przekroiłam wzdłuż na połowę i wydrążyłam pestki, pokroiłam w księżyce.
  • Pomidorki poprzekrawałam na połówki.
  • Sałatę rzymską pokroiłam w paski.
  • Osączyłam kukurydzę i fasolę.
  • Wszystkie składniki wraz z marynatą z szalotki wymieszałam w dużej misce.
  • Sałata gotowa.

Sałatka z rukolą i tofu

Smacznego.

Przepis własny

„Podróże małe i duże”

Sałatka z rukolą i tofu
O poranku
About the Author

Leave a Reply

*