default-logo

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Pożywna, pyszna sałatka na letni obiad.

Pieczony kalafior ma lekko dymny, wędzony smak, jest idealny, dodatek kuskusu sprawia że danie jest syte, odżywcze i smakuje obłędnie.

Pieczony kalafior w sałatce.

Sałatka z pieczonym kalafiorem


Sałatka z pieczonym kalafiorem

Składniki:

  • nieduży kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki curry
  • 120 g kuskusu pełnoziarnistego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 90 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz do smaku
  • sól morska
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • garść rukoli
  • garść kiełków brokuła


Sałatka z pieczonym kalafiorem

Przygotowanie sałatki:

  • Kalafiora umyłam, podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skropiłam olejem – pół łyżeczki i posypałam mieszanką curry. 
  • Piekłam 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół, przestudziłam.
  • Kuskus wsypałam na talerz głęboki, posoliłam, zalałam wrzątkiem na centymetr nad poziom kuskusu, wymieszałam, nakryłam talerzem i odstawiłam na 15 minut aby napęczniał, przestudziłam, wzruszyłam widelcem.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i skropiłam 1 łyżką soku z cytryny, odstawiłam na kilka minut.
  • Pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam.
  • Resztę oleju i resztę soku z cytryny wymieszałam.
  • Kapustę pekińską pokroiłam w paseczki.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski, wymieszałam, skropiłam olejem z cytryną, posoliłam i oprószyłam pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.
  • Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.


Sałatka z pieczonym kalafiorem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z pieczonym kalafiorem
Tężnie w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*