Beluga to czarna soczewica, jest cudna, po ugotowaniu wygląda jak małe kuleczki kawioru.
Jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin i minerałów.
Z owocami morza – miałam ze słoika – i z makaronem smakuje wyśmienicie, polecam.
Sałatka z czarnej soczewicy.
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy – belugi
- 1 słoik – 280 g owoców morza z warzywami w occie
- 1 pomidor
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
- Soczewicę zalałam szklanką wody, lekko posoliłam i gotowałam 40 minut aż zmiękła, odcedziłam.
- Ugotowałam al’dente makaron, odcedziłam.
- Pomidora pokroiłam w kostkę, dodałam mieszankę owoców morza bez zalewy, posiekany koper i natkę, wymieszałam.
- Na koniec dodałam ostudzony makaron i soczewicę, sól i pieprz, wymieszałam jeszcze raz.
- Skropiłam oliwą i sałatka gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Samotne |