To jest taka petarda że można ją jeść i jeść, oczywiście mowa o tej pysznej sałatce.
Musze się przyznać że zjadłam chyba ze dwie porcje, nie da się od niej oderwać.
Popróbujcie sami a potem przyznacie mi rację.
Halloumi grillowany jest obłędny, karmelizowane gruszki aromatyczne i kremowe, figi dojrzałe to petarda smaku, a listki tymianku scalają wszystko w pyszną sałatkę.
Przepis znalazłam u Mrs. Polka Dot, dzięki za ten niesamowity smak.
Sałatka petarda.
Składniki:
- 4 gruszki – jędrne a nawet twarde
- 1 duża czerwona cebula
- 2 – 3 świeże figi
- 1 opakowanie sera halloumi – op. 225 g
- garść orzechów pinii lub pestek słonecznika
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie sałatki:
- Gruszki obrałam i pokroiłam na ósemki, odcięłam gniazda nasienne.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Ser pokroiłam w plastry.
- Figi pokroiłam w ósemki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam gruszki i cebulę, listki tymianku, lekko posoliłam i pozwoliłam im się smażyć, bez mieszania.
- Od czasu do czasu potrząsałam patelnią i tak ok. 10 minuta aż gruszki lekko zmiękły ale nie rozpadły się.
- Potem wlałam na patelnię syrop klonowy i jeśli gruszki już są miękkie zwiększyłam ogień i odparowałam sos.
- Jeśli gruszki byłyby jeszcze twarde trzeba nakryć patelnię pokrywką i jeszcze dusić do miękkości a po zdjęciu pokrywki odparować sos.
- Na drugiej patelni podprażyłam pestki dyni, wystudziłam.
- Na patelni na której smażyły się gruszki, zdjęłam je i ułożyłam na niej plastry sera, zrumieniłam go z obu stron.
- Ułożyłam na talerzu wszystkie składniki, jeśli został jeszcze na patelni jakiś sos to też go wylałam na talerz, posypałam świeżym tymiankiem i pestkami dyni.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Wodospad Kamieńczyka – woj. dolnośląskie |