default-logo

Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem

To jest taka petarda że można ją jeść i jeść, oczywiście mowa o tej pysznej sałatce.

Musze się przyznać że zjadłam chyba ze dwie porcje, nie da się od niej oderwać.

Popróbujcie sami a potem przyznacie mi rację.

Halloumi grillowany jest obłędny, karmelizowane gruszki aromatyczne i kremowe, figi dojrzałe to petarda smaku, a listki tymianku scalają wszystko w pyszną sałatkę.

Przepis znalazłam u Mrs. Polka Dot, dzięki za ten niesamowity smak.

Sałatka petarda.

Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem


Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem

Składniki:

  • 4 gruszki – jędrne a nawet twarde
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 – 3 świeże figi
  • 1 opakowanie sera halloumi  – op. 225 g
  • garść orzechów pinii lub pestek słonecznika
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego

Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem


Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem

Przygotowanie sałatki:

  • Gruszki obrałam i pokroiłam na ósemki, odcięłam gniazda nasienne.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Ser pokroiłam w plastry.
  • Figi pokroiłam w ósemki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam gruszki i cebulę, listki tymianku, lekko posoliłam i pozwoliłam im się smażyć, bez mieszania.
  • Od czasu do czasu potrząsałam patelnią i tak ok. 10 minuta aż gruszki lekko zmiękły ale nie rozpadły się.
  • Potem wlałam na patelnię syrop klonowy i jeśli gruszki już są miękkie zwiększyłam ogień i odparowałam sos.
  • Jeśli gruszki byłyby jeszcze twarde trzeba nakryć patelnię pokrywką i jeszcze dusić do miękkości a po zdjęciu pokrywki odparować sos.
  • Na drugiej patelni podprażyłam pestki dyni, wystudziłam.
  • Na patelni na której smażyły się gruszki, zdjęłam je i ułożyłam na niej plastry sera, zrumieniłam go z obu stron.
  • Ułożyłam na talerzu wszystkie składniki, jeśli został jeszcze na patelni jakiś sos to też go wylałam na talerz, posypałam świeżym tymiankiem i pestkami dyni.

Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z karmelizowanych gruszek, halloumi z figami i tymiankiem
Wodospad Kamieńczyka – woj. dolnośląskie
About the Author

Leave a Reply

*