default-logo

Sałatka z jajem i kalafiorem

Dziś kolejna szybka, pożywna, zdrowa i pachnąca sałatka.

Tym razem na tapecie był zielony kalafior i jaja.

Wyszło bardzo sympatycznie i Wam polecam.

Takie sałatki to zbawienie w pracy, na uczelni czy w szkole, nawet przy pracy zdalnej są znakomite bo nie zajmują dużo czasu.

Szybka sałatka z kalafiorem.

Sałatka z jajem i kalafiorem


Sałatka z jajem i kalafiorem

Składniki:

  • 4 jaja na twardo
  • mały zielony kalafior
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 85 g gorgonzoli
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki octu balsamico


Sałatka z jajem i kalafiorem

Przygotowanie sałatki:

  • Kalafiora podzieliłam na różyczki i ugotowałam na parze. 
  • Pomidorki przekroiłam na pół, jaja ugotowałam, ostudziłam i pokroiłam na cząstki.
  • Sałatę pokroiłam w grube paski.
  • Cebule pokroiłam w piórka.
  • Na talerzu ułożyłam sałatę, kalafiora, pomidorki oraz cząstki jaj, posypałam cebulką, pokruszona gorgonzolą oraz oprószyłam sola i pieprzem oraz skropiłam oliwa i octem.


Sałatka z jajem i kalafiorem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże” 

Sałatka z jajem i kalafiorem
Zachód słońca w Ślesinie woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*