default-logo

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

niedziela, 10 października 2021

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Przepis na sałatkę zaczerpnięty z programu „Gwiazdy gotują”  gdzie bohaterem był Piotr Najsztub, dziennikarz i kucharz.

Sałatka jest mega prosta i przepyszna, aromatyczne warzywa w jeszcze bardziej pachnącym sosie.

Polecam i zajadajcie się sałatką.

W prostocie siła jak mawiają.

Sałatka z cukinii i bakłażana.

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Składniki:

Sos:

  • 5 ząbków czosnku
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek mięty – miałam miętę polej
  • 2 łyżki octu balsamico
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sałatka: 

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Przygotowanie sosu:

  • Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
  • Miętę posiekałam.
  • W miseczce wymieszałam oliwę, ocet, miętę i czosnek.

Przygotowanie sałatki:

  • Bakłażana i cukinię pokroiłam w plastry wzdłuż razem ze skórką.
  • Grillowałam warzywa po 3 minuty z każdej strony, mają być miękkie.
  • Każdy plaster przekroiłam na 2 – 3 mniejsze i włożyłam do sosu, dokładnie wymieszałam.
  • Pozostawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
  • Sałatka idealna jest sama z kromką razowego chleba lub jako dodatek do mięs.

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Smacznego.

Inspiracja Piotr Najsztub

„Podróże małe i duże”

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie
About the Author

Leave a Reply

*