Przepis na sałatkę zaczerpnięty z programu „Gwiazdy gotują” gdzie bohaterem był Piotr Najsztub, dziennikarz i kucharz.
Sałatka jest mega prosta i przepyszna, aromatyczne warzywa w jeszcze bardziej pachnącym sosie.
Polecam i zajadajcie się sałatką.
W prostocie siła jak mawiają.
Sałatka z cukinii i bakłażana.
Składniki:
Sos:
- 5 ząbków czosnku
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek mięty – miałam miętę polej
- 2 łyżki octu balsamico
- sól morska
- pieprz czarny
Sałatka:
- 1 średnia cukinia
- 1 średni bakłażan
Przygotowanie sosu:
- Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
- Miętę posiekałam.
- W miseczce wymieszałam oliwę, ocet, miętę i czosnek.
Przygotowanie sałatki:
- Bakłażana i cukinię pokroiłam w plastry wzdłuż razem ze skórką.
- Grillowałam warzywa po 3 minuty z każdej strony, mają być miękkie.
- Każdy plaster przekroiłam na 2 – 3 mniejsze i włożyłam do sosu, dokładnie wymieszałam.
- Pozostawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
- Sałatka idealna jest sama z kromką razowego chleba lub jako dodatek do mięs.
Smacznego.
Inspiracja Piotr Najsztub
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie |