Pyszna sałatka rodem z Madagaskaru a jak ta piękna słoneczna wyspa w tle to narzuca się od razu że pomidory i awokado muszą być bardzo dojrzałe i aromatyczne.
Dlatego najsmaczniejsza jest ta sałatka latem gdy pomidory dojrzewają na słońcu i są aż słodkie.
Polecam sałatkę bo jest przepyszna.
Sałatka z Madagaskaru.
Składniki:
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 dojrzałe awokado
- 3 dymki ze szczypiorem
- 2 cm korzenia imbiru
- sok z 2 limonek
- sól morska
Przygotowanie sałatki:
- Pomidory umyłam, pokroiłam w drobną kostkę, włożyłam do miski.
- Awokado obrałam i pokroiłam na ćwierćplasterki.
- Dymkę posiekałam i roztarłam w moździerzu razem z solą na papkę, dodałam do pomidorów.
- Dodałam posiekany szczypior.
- Imbir starłam na tarce o drobnych oczkach i wymieszałam z sokiem z limonki oraz 2 łyżkami wody.
- Sosem polałam sałatkę, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Smacznego.
Przepis kuchni Madagaskaru.
„Podróże małe i duże”
Kwitnący oliwnik |