default-logo

Sałatka buraczana z fetą i figami

Kilka osób czekało na przepis więc jest.

Sałatka sezonowa z figami.

Zaczynają pojawiać się figi na straganach i są pyszne, soczyste.

Warto je wykorzystać a tutaj w sałatce są znakomitym połączeniem buraków i sałaty rzymskiej.

Polecam do szybkiego zrobienia.

Dodam że sałatka jest bardzo zdrowa i odżywcza.

Buraczana sałata z figami.

Sałatka buraczana z fetą i figami


Sałatka buraczana z fetą i figami

Składniki: 4 porcje

  • 1 mini sałata rzymska
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków ćwikłowych
  • 2 pomarańcze
  • 4 – 5 świeżych fig
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g fety
  • listki mięty z 1 gałązki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • 3 łyżki octu balsamico
  • pieprz cytrynowy
  • garść kiełków fasoli mung


Sałatka buraczana z fetą i figami


Sałatka buraczana z fetą i figami

Przygotowanie sałatki:

  • Sałatę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na talerzu.
  • Buraki obrałam ze skórki – ja je piekłam w folii aluminiowej w piekarniku, są słodsze i nie wypłukują się z nich wartości odżywcze – i pokroiłam w plastry.
  • Ułożyłam na sałacie.
  • Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki, rozsypałam na talerzu.
  • Pomarańcze obrałam i zrobiłam fileciki, ułożyłam na talerzu.
  • Figi pokroiłam w ćwiartki i również wylądowały na talerzu.
  • Całość posypałam pokruszoną fetą.
  • Sok z pomarańczy który ścieka przy filetowaniu połączyłam z oliwą, pieprzem, solą i octem balsamico i polałam sałatkę.
  • Posypałam kiełkami fasoli mung i posiekanymi listkami mięty, zajadaliśmy od razu.


Sałatka buraczana z fetą i figami

Smacznego

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Sałatka buraczana z fetą i figami
Pałac w Bratoszewicach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*