default-logo

Ryżowa szakszuka

Ponieważ szakszukę uwielbiam od zawsze dzięki Yotam Otolenghi, gości ona na naszym stole bardzo często.

Szakszuka czyli jaja sadzone w warzywach, tak po krótce.

Tym razem postawiłam jaja usadzić na warzywach a jakże ale z dodatkiem ryżu.

Wyszło znakomicie więc polecam gorąco.

Szybko, sprawnie, pożywnie, smakowicie, gotujemy.

Ryżowa szakszuka.

Ryżowa szakszuka


Ryżowa szakszuka


Ryżowa szakszuka

                          Składniki: 4 porcje

  • 1 mały brokuł
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • 1 dymka 
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół suszonych: ja dałam oregano i tymianek
  • 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 4 jaja
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony


Ryżowa szakszuka


Ryżowa szakszuka

Brokuła umyłam i podzieliłam na małe różyczki.

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażałam chwilę brokuły, dodałam posiekaną dymkę, czosnek i szalotkę.

Smażyłam 2 minuty i dodałam ryż, smażyłam minutę.

Teraz zalałam zawartość patelni bulionem, dodałam zioła, czosnek granulowany i sól, gotowałam 10 minut.

Potem w ryżu zrobiłam 4 wgłębienia, wbiłam jaja, posoliłam i pod przykryciem gotowałam jeszcze 5 minut aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.

Posypałam szczypiorkiem.

Ryżowa szakszuka


Ryżowa szakszuka

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

                                           „Podróże małe i duże”

Ryżowa szakszuka
Słoneczna Andaluzja
About the Author

Leave a Reply

*