Na śniadanie taki ryż z mnóstwem owoców jest idealny.
Ja dziś użyłam owocu kaki i gruszki ale tutaj pełna dowolność, dodajcie co lubicie.
Zachęcam do śniadania na słodko.
Ryż gotowany na mleku z kaki i gruszką.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 i 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 owoc kaki
- 1 gruszka
Przygotowanie ryżu z owocami:
- Do garnka wlałam mleko, wsypałam ryż i gotowałam aż ryż się rozkleił a trwało to ok. 20 minut.
- Zdjęłam ryż z ognia, dodałam miód, wymieszałam i nakryłam garnek pokrywką na 10 minut.
- Gruszki po obraniu ze skórki pokroiłam na cząstki a kaki pokroiłam w słupki wraz ze skórką.
- Nałożyłam na miseczkę porcje ryżu i powciskałam w ryż owoce.
- Zajadamy póki ciepłe, choć na zimno też jest super.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Kościół pw. św. Marka Ewangelisty – Kąty Rybackie |