default-logo

Razowe placki z jabłkami

poniedziałek, 18 października 2021

Razowe placki z jabłkami

Dobre jabłko to podstawa aby te placuszki były znakomite.

Idealna będzie antonówka, albo jaśniepańskie albo jonagold.

Placuszki robi się szybciutko a smakują wybornie.

Warto je sobie sprawić i smakować, delektować się.

Placki z jabłkami.

Razowe placki z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jaja
  • 250 ml kefiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Razowe placki z jabłkami

Przygotowanie placuszków:

  • Jabłko wraz ze skórką pokroiłam na plastry 2 milimetrowe, wycięłam gniazda nasienne.
  • Do miski wlałam kefir, dodałam jaja, sól i cynamon, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszałam ponownie.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje masy i na każdym placuszku ułożyłam plaster jabłka.
  • Jak placki zrumieniły się przewróciłam na drugą stronę i dosmażyłam.

Razowe placki z jabłkami

  • Osączałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podałam posypane cukrem pudrem.

Razowe placki z jabłkami

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Razowe placki z jabłkami
Łąka
About the Author

Leave a Reply

*