default-logo

Pudding z tapioki z marakują

Małe kuleczki tapioki są znakomitym składnikiem wielu deserów.

Tym razem w połączeniu z kwaskowatą marakują deser wyszedł obłędny.

Polecam gorąco, fajnie gasi pragnienie.

Deser jest znakomitą alternatywą dla ciasta a i szybko się robi.

Pudding z tapioki z marakują.

Pudding z tapioki z marakują


Pudding z tapioki z marakują



                   Składniki:

  • 1 puszka – 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 owoce marakui


Pudding z tapioki z marakują


Pudding z tapioki z marakują

Kulki tapioki wsypałam do garnka, zalałam mlekiem i pozostawiłam na 60 minut aby kulki napęczniały.

Potem dodałam do garnka ksylitol,  mleczko kokosowe, szczyptę soli i gotowałam 12 – 15 minut.

Potem dodałam jeszcze ekstrakt z wanilii, wymieszałam i przelałam do pucharków.

Na wierzchu każdego pucharka wyłuskałam miąższ z 1 marakui.

Wstawiłam do lodówki na 30 minut.

Pudding z tapioki z marakują

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

                                      „Podróże małe i duże”

Pudding z tapioki z marakują
Jezioro Necko – Augustów
About the Author

Leave a Reply

*