default-logo

Pszenne bułki razowe z pestkami dyni

Pszenne bułki, najprostsze, najlepsze, szybkie do zrobienia, idealne na śniadanie, idealne na kanapki do szkoły czy pracy, polecam serdecznie.

Czasami zastanawiam się czy udało mi się kogoś namówić na upieczenie własnych bułek? czy smakowały? czy się udały? napiszcie mi o tym.

A teraz po raz kolejny namawiam do upieczenia bułek bo warto.

Bułki pszenne z pestkami dyni.

Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni



Składniki: 10 bułek

  • 210 g mąki pszennej T 450
  • 440 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 450 ml zimnej wody
  • 100 g pestek dyni + do posypania na wierzchu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni

Przygotowanie bułek z pestkami dyni:

  • Drożdże rozpuściłam w zimnej wodzie.
  • Do misy robota wsypałam mąki, sól, pestki dyni i wymieszałam a potem wyrabiałam mieszadłem hakowym aż ciasto stało się elastyczne.
  • Odstawiłam ciasto w misce,


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


  • nakryte ściereczką do wyrastania na około 50 – 60 minut.
  • Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


  • wyjęłam je na blat, zagniotłam, złożyłam w kopertę i pozostawiłam na 10 minut.


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


  • Podzieliłam ciasto na 10 części, z każdej zrobiłam bułeczkę.
  • Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


  • przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmarowałam roztrzepanym jajem, wymieszanym z mlekiem, posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 250 C z termoobiegiem przez 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 5 – 8 minut.
  • Temperaturę bez termoobiegu zmniejszcie do 220 i 170 C.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni


Pszenne bułki razowe z pestkami dyni

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Pszenne bułki razowe z pestkami dyni
Pierwszy na świecie spawany most w Maurzycach na rzece Słudwii
About the Author

Leave a Reply

*