Dziś danie szybkie, proste i o zdecydowanie wyrazistym smaku.
Można je zajadać jako sałatkę do pracy, na obiad czy na śniadanie, jak wolicie i według osobistych smaków.
Pojemnik takiej sałatki do pracy pobudzi chęć do życia po ciężkim dniu, zapraszam.
Kurczak na rukoli.
Składniki:
- 280 g cienkiego pikantnego chorizo
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże ząbki czosnku
- listki kolendry do posypania
- 80 g rukoli
- sól morska
Przygotowanie dania:
- Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski.
- Chorizo pokroiłam w plasterki, czosnek obrałam i posiekałam.
- Na patelnię wrzuciłam plasterki chorizo i wytopiłam z nich aromatyczny olej paprykowy.
- Dodałam teraz na patelnię mięso i smażyłam aż się ugotowało, jakieś 5 minut.
- Teraz na patelnię wsypałam ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszałam dodałam czosnek, gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą.
- Na talerzu ułożyłam rukolę i na niej kaszę z kurczakiem i chorizo.
- Posypałam listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie |