Wtedy kiedy figi na półkach straganów goszczą, wtedy i u mnie na stole cieszą wiele potraw.
Tym razem pyszne śniadanie z figami: suszonymi i świeżymi, polecam gorąco.
Kasz jaglana, zdrowa i pyszna smakuje idealnie na ostro jak i słodko, spróbujcie sami.
Jaglanka z figami.
Składniki: 4 porcje
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 i 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki miodu
- 4 świeże figi
- 6 suszonych fig
- 1 marakuja
Przygotowanie jaglanki z figami:
- Kaszę jaglaną przelałam wrzątkiem na sicie a potem jeszcze ciepłą wodą z kranu przez minutę.
- Wsypałam kaszę do garnka, zalałam wodą, wsypałam szczyptę soli i na maleńkim ogniu gotowałam 20 – 25 minut, wyłączyłam ogień i pozostawiłam pod przykryciem na 5 minut.
- Potem dodałam do kaszy miód, wymieszałam.
- 2 świeże figi pokroiłam w kosteczkę i włożyłam do kaszy, dodałam też posiekane figi suszone, wymieszałam.
- Wyłożyłam do miseczek, udekorowałam pozostałymi figami pokrojonymi na ósemki i pestkami marakui.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Zamek w Bobolicach |