default-logo

Podwójnie figowa jaglanka

czwartek, 27 września 2018

Podwójnie figowa jaglanka

Wtedy kiedy figi na półkach straganów goszczą, wtedy i u mnie na stole cieszą wiele potraw.

Tym razem pyszne śniadanie z figami: suszonymi i świeżymi, polecam gorąco.

Kasz jaglana, zdrowa i pyszna smakuje idealnie na ostro jak i słodko, spróbujcie sami.

Jaglanka z figami.

Podwójnie figowa jaglanka


Podwójnie figowa jaglanka



Składniki: 4 porcje

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 4 świeże figi
  • 6 suszonych fig
  • 1 marakuja


Podwójnie figowa jaglanka


Podwójnie figowa jaglanka

Przygotowanie jaglanki z figami:

  • Kaszę jaglaną przelałam wrzątkiem na sicie a potem jeszcze ciepłą wodą z kranu przez minutę.
  • Wsypałam kaszę do garnka, zalałam wodą, wsypałam szczyptę soli i na maleńkim ogniu gotowałam 20 – 25 minut, wyłączyłam ogień i pozostawiłam pod przykryciem na 5 minut.
  • Potem dodałam do kaszy miód, wymieszałam.
  • 2 świeże figi pokroiłam w kosteczkę i włożyłam do kaszy, dodałam też posiekane figi suszone, wymieszałam.
  • Wyłożyłam do miseczek, udekorowałam pozostałymi figami pokrojonymi na ósemki i pestkami marakui.


Podwójnie figowa jaglanka

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Podwójnie figowa jaglanka
Zamek w Bobolicach
About the Author

Leave a Reply

*