default-logo

Podpłomyki dyniowe z serem truflowym

poniedziałek, 26 października 2020

Podpłomyki dyniowe z serem truflowym

Ale petarda dziś na śniadanie była, pyszota.

Przemek ma dziś urodziny więc ulubione dania dziś na stole jubilata.

Niby takie proste, niby takie łatwe ale za to jakie pyszne.

Mowa tu oczywiście o dyniowych podpłomykach.

Zachęcam do skorzystania z przepisu, polubicie je tak jak ja i Przemek.

Chlebek śniadaniowy z dynią.

Podpłomyki dyniowe z serem truflowym


Podpłomyki dyniowe z serem truflowym

Składniki: 3 – 4 porcje

  • 400 g mąki chlebowej T 1050
  • 2 czubate łyżki pure z dyni
  • 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 duże jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 80 g sera żółtego z truflami


Podpłomyki dyniowe z serem truflowym


Podpłomyki dyniowe z serem truflowym

Przygotowanie podpłomyków:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam jaja, sól, proszek do pieczenia, pure z dyni i jogurt, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na 6 części, każdą rozwałkowałam na podłużny placek i piekłam na suchej patelni z jednej strony.
  • Ser starłam na tarce.
  • Jak przerzuciłam podpłomyki na drugą stronę, na każdym ułożyłam starty ser i podpiekałam jeszcze do momentu aż ser zaczął się topić.
  • Zajadamy od razu.


Podpłomyki dyniowe z serem truflowym

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Podpłomyki dyniowe z serem truflowym
Rzeka Grabia w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*