Lubicie takie letnie placuszki? My uwielbiamy.
Jeśli jesteście zainteresowani innymi placuszkami zapraszam tutaj.
A tymczasem zabieramy się za te małe cuda.
Placki z awokado, zagęszczone kaszą manną.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 jajo
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g ciecierzycy z puszki
- sól morska
- ajwar do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Awokado przekroiłam wzdłuż na połówki, wyjęłam pestkę a miąższ wydłubałam łyżką.
- Zmiksowałam awokado na gładką pastę, dodałam jajo, sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam kaszę mannę i pozostawiłam całość na 15 minut aby kasza napęczniała.
- Do ciasta dodałam osączoną ciecierzycę, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam placki z pasta ajwar.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Dom Kopernika we Fromborku |